Den ljuva Commodore 64

Om du var liten, eller ung, på mitten av 80-talet – och ägde en dator – så var chansen stor att det var en Commodore 64. Detta var en av sin tids populäraste datorer för hemmabruk. Mest populär för spel och lek. Datorn kopplades vanligen till en tv – som fungerade som skärm. För att ladda in ett program eller spel kopplade man en vanlig kassettbandspelare till enheten – sedan fick du vänta i några minuter medan ett digitalt sprak matade in koden i datorn. Ett ljud som du – om inte annat – kanske stötte på senare när de första modemen blev populära i mitten på 90-talet.
Commodore 64 fanns även i ett bärbart utförande som gick under namnet Commodore SX-64, även känd som VIP-64 i Europa. Detta var en laptop i en portföljs storlek och var den första laptop som hade full-color. SX-64 presenterade en inbyggd fem-tums komposit skärm och en inbyggd 1541 diskettenhet. Den vägde så mycket som 10 kilo – vilket var ganska mycket för sin tid, då det redan då hade utvecklats bärbara datorer på endast ett par kilo. Maskinen bars i ett par robusta handtag. Datorn började säljas 1984 för 995 $ dollar.
Det har hänt mycket sedan Commodore 64 och dess laptoppvariant. Både om du tittar på arbetsdatorer och speldatorer/spelkonsoler.
Vill du hitta de bästa laptops som finns idag för arbete eller spel så kan du gå in på www.laptops.se och se dig om på utbudet.

 

Comments are closed.